За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547 bestdealsrentacar@gmail.com
bestdealsrentacar@gmail.com
Вижте Цени и Автомобили ТУК

БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ

Белоградчишките скали преглеждания

Най-внушителният природен феномен в България

Белоградчик

 

БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РАЗХОДКА С АВТОМОБИЛ 

 

Отправяме ви предложение за приятна разходка с автомобил до гр. Белоградчик и Белоградчишките скали. Белоградчишките скали представляват най-внушителния природен феномен в България.

КЪДЕ СЕ НАМИРАТ

Белоградчик се намира в област Видин, Северозападна България на около 170 км от София.

Предлагаме два автомобилни маршрута до Белоградчик и едноименните скали:

Първият маршрут минава през Прохода Петрохан, пътят е с множество завои, но е по-бърз с около половин час. Вторият автомобилен маршрут е през автомагистрала Хемус /А2 София-Варна/, като се отклонявате за Враца, в посока Монтана, по европейски път Е79.  

автомобилни маршрута до Белоградчик

ИСТОРИЯ

Някогатук е било дъно на море, а след оттеглянето на водата, под влияние на въздуха, слънцето и природните стихии, меките варовикови скали са придобили чудати форми.

Белоградчишките скали впечатляват със своята възраст.

възраст на Белоградчишките скали

Те са се образували преди 230 млн.години, представляват скален масив, дълъг 30км и широк 5. На височина тези скални фигури достигат до 200м, а площта която заемат скалите, е около 80кв.км.

Защо скалите са червени?

Ръждивата, до тъмно-червена багра на скалите се дължи на хематитов пигмент, образувал се от тогавашния горещ и сух климат и комбинацията на силициева и песъчливо-глинена спойка.

защо Белоградчишките скали са червени

Причудливите форми имат свои имена – Конникът, Мадоната с детето, Метохът, Монасите, Ученичката, Мечокът, Адам и Ева и др. За тях се разказват интересни легенди.

Изберете своя автомобил от тук.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВИЖТЕ:

  • Белоградчишката крепост Калето
Белоградчишката крепост Калето
  • Природонаучен музей – той се намира в близост до входа на крепостта.

Природонаучният музей е малък по площ музей приютил около 3000 експоната. Покривът на музея представлява обособена сцена със седящи места, на която редовно се организират събития под открито небе.

Природонаучен музей
  • Исторически музей “Белоградчик” – той се помещава в Пановата къща, разполага с над 8000 експоната
  • Пещера “Магурата”
Пещера Магурата

Това е една от най-големите пещери у нас и първата отворена за посетители в далечната 1961г. Дължината на откритите до сега галерии е 3600 м. В пещерата са оформени различни галерии и зали, като главната галерия е дълга цели 700 м. Образуването на пещерата е започнало преди 15 млн. години.

Игрите на водата и времето са оформили фантастични скални образувания. Тук се намира най-големият сталагмит с височина 11м и диаметър 6м. Тук са запазени и следи от човешко присъствие, които датират преди повече от 12 хиляди години.

Тук може да си закупите местно пенливо вино с марка “Магурата”, отлежало в една от залите на пещерата. Районът около пещерата предоставя отлични условия за шампанизиране и стареене на вина, подобно на областта Шампания във Франция.

пенливо вино Магурата
схема на пещера Магура

Голям интерес представляват оригиналните пещерни рисунки над 700 на брой, открити в една от галериите. Те представляват едни от най-интересните шедьоври на праисторическото изкуство в Европа. Рисунките изобразяват танцуващи женски фигури, ловуващи мъже, богато разнообразие на животни, слънца, звезди, оръдия на труда, растения.

Пещерните хора са нарисували Богинята Майка и с това поставят началото на матриархата. В момента залата с оригиналните рисунки е недостъпна за посетители, тече изграждане на изкуствен ръкав с дубликат на рисунките.

най-старият слънчев календар в Европа

Тук е открит най-старият слънчев календар в Европа и до сега най-точен.

слънчев календар
  • Ресторант “При Иван”

BestDeals Rent a car препоръчва да  посетете ресторанта и изпробвайте невероятно вкусните ястия, приготвени с пресни продукти и майсторството на сръбският готвач Иван Ранчич.

Посетете Белоградчишките скали с наш автомобил от тук.

ИНТЕРЕСНО

Празникът на града се чества на Петровден на 30 юни.

Тук се организира и Летният фестивал Опера на върховете” – Белоградчишки скали, където може да се насладите на прекрасна музика под открито небе, сред Белоградчишките скали.