За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547

БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ

Съвети за шофиране за дъждовно време преглеждания

Съвети за шофиране в дъждовно време

Дъждовното време може да изисква повече внимание от страна на водача и да повлияе на работата на вашия автомобил повече, отколкото предполагате. Ето защо е изключително важно да адаптирате стила си на шофиране според условията и да обръщате още по-голямо внимание на другите водачи на пътя.

Нощ или ден, дъждовно време и повърхностните води могат да удвоят спирачния път на вашия автомобил. Тъй като гумите ви имат по-слабо сцепление с пътната настилка, също така се препоръчва да намалите скоростта си с една трета, за да можете да спирате безопасно и да спрете на достатъчно разстояние, ако е необходимо. 

Прочетете за още съвети за шофиране в дъждовно време, за да можете да направите следващото си пътуване възможно най-безопасно.

Подготовка за шофиране в дъжд

Преди да започнете пътуването на всеки наш клиент, ние от BestDeals Rent a car внимателно проверяваме автомобила, за да сме сигурни, че той е  подготвен за влажни условия.

Подготовка за шофиране в дъжд

Това, което Вие може да направите е:

 • Проверете маршрута си предварително, за да видите дали има наводнени райони или тежки метеорологични условия и помислете дали да не отложите пътуването си, ако можете.
 • Ако трябва да предприемете пътуването, има няколко специфики, които ние проверяваме, за да можете да пътувате безопасно. В България се изисква минимална дълбочина на протектора на гумата от минимум 4 милиметра за зимния сезон. Проверяваме дали гумите ви не са изтъркани и имат ли достатъчен протектор, за да позволят оптимално сцепление и безопасно движение през вода.
 • Уверяваме се, че вашите чистачки работят ефективно при всички скорости. За да намалите разсейването по време на шофиране, добра идея е да ги настроите на автоматични, за да можете да се концентрирате върху другите шофьори и променящите се метеорологични условия.

Как да шофираме при силен дъжд

Когато шофирате при силен дъжд е важно да имате предвид някои ключови съвети за шофиране:

Как да шофираме при силен дъжд
 • Най-лесният начин да останете в безопасност по време на силен дъжд е да намалите скоростта. Затова се препоръчва да намалите скоростта си с една трета или повече и да оставите голямо разстояние между превозните средства около вас. 
 • Ако видимостта е ниска, включете фаровете си, особено ако видимостта е по-малка от 300 метра.
 • Изключете круиз контрола, тъй като това може да намали способността ви да контролирате автомобила, ако трябва да предприемете внезапно действие. С активиран круиз контрол шансовете ви за аквапланинг може да се увеличат, тъй като няма да можете да регулирате ръчно скоростта си. 
 • Не забравяйте да избягвате локви и дълбока вода и внимавайте допълнително, ако трябва да спирате за препятствия, тъй като другите шофьори ще имат нужда от повече време, за да реагират, ако видимостта е ниска.

Шофиране през вода

Въпреки че е най-добрата практика да се избягват маршрути с излишна повърхностна вода, това не винаги е възможно. Ако шофирате по маршрут, където трябва да карате през вода и няма алтернативен маршрут, имаме няколко съвета за безопасност при шофиране, които да ви помогнат да преминете:

Шофиране през вода

1. Не пресичайте дълбока вода – ако изглежда, че водата ще достигне над центъра на колелата ви, завийте безопасно и намерете различен маршрут.

2. Не пресичайте движеща се вода – подводните течения могат да бъдат много по-силни, отколкото изглеждат и може да рискувате автомобилът ви да загуби сцепление и да заплува.

3. Карайте бавно и на ниска предавка – влезте във водата с около 1-2 километра в час и карайте през водата с не повече от 6 километра в час, за да предотвратите наводняване на двигателя.

4. Карайте надолу по центъра на пътя – пътните повърхности обикновено са под ъгъл, така че водата да изтича към краищата, затова центърът обикновено е по-плитък.

5. Преминавайте само на един ред – ако други коли чакат да пресекат водата, позволете само на една да пресича наведнъж, тъй като това ще помогне на колите отзад да запазят сцепление с пътя.

6. Опитайте спирачките си – след като излезете от водата, приложете лек натиск върху спирачките, за да могат да изсъхнат и отново да станат напълно ефективни.

Избягване на аквапланинг

Когато шофирате в мокри условия, може да срещнете части от пътя, които са частично наводнени с вода или големи локви. Хидропланинг или Аквапланинг възниква, ако влезете във вода и гумите ви загубят контакт с пътната настилка, тъй като не могат да изместят водата достатъчно бързо. Ако вашите гуми не могат да изместят водата, те ще бъдат избутани нагоре и внезапно ще загубят сцепление, което означава, че потенциално не можете да контролирате ефективно превозното средство.

Избягване на аквапланинг

Протекторът на вашите гуми е там, за да позволи на водата да се измести, като добрата гума измества до петнадесет литра вода всяка секунда. Този протектор насочва повърхностната вода в жлебовете и навън от гумата, позволявайки максимален контакт между гумата и пътната повърхност. Изключително важно е гумите ви да имат достатъчно дълбок грайфер. Дори леко износените гуми могат да увеличат възможността за аквапланинг при мокри условия.

Тъй като вашите гуми трябва да изместват повече вода при по-високи скорости, също така се препоръчва да намалите скоростта си според количеството повърхностна вода на пътя. В зависимост от теглото на вашето превозно средство, както и от дизайна и протектора на вашите гуми, аквапланингът е възможен при ниска скорост от 56kmh.

Ако е възможно, опитайте се да се придържате към маршрути с минимални наводнения и повърхностни води, тъй като това ще намали риска от аквапланинг и изключете вашия круиз контрол, за да сте напълно наясно с усещането на пътната настилка. Ако в даден участък от пътя изглежда има дълбоки локви, избягвайте ги, когато е безопасно.

Какво да направите, ако вашето превозно средство попадне в аквапланинг

Хидропланиране може да се случи на всеки и е важно да знаете как да реагирате. Имайте предвид тези съвети за шофиране, ако автомобилът ви попадне в аквапланинг:

 1. Намалете темпото и запазете спокойствие.
 1. Не натискайте рязко спирачките – препоръчва се леко натискане на педала на спирачката.
 1. Дръжте здраво волана и не правете прекомерни движения.
 1. Ако откриете, че превозното ви средство се поднася – насочете се към поднасянето, за да възстановите сцеплението.
 1. Избягвайте да спирате, след като отново имате контрол над колата, за да сте далеч от всякакви насрещни превозни средства.

Ако сте възобновили контрола след аквапланинг, може да отделите малко време, за да си възвърнете самообладанието. Изтеглете на безопасно място далеч от рисковата зона.

Резюме

Имайки предвид тези съвети за безопасно шофиране, бързо ще придобиете представа как да шофирате в дъждовно време. Не забравяйте често да проверявате светлините, гумите и чистачките на автомобила си. За да осигурите гладко пътуване при неблагоприятни метеорологични условия. 

Само защото времето беше страхотно, когато тръгвате, не означава, че няма да срещнете дъждовно време или бури по време на пътуването си, така че винаги трябва да сте подготвени.

Наемайки кола под наем с Best Deals Rent a car, можете да сте сигурни, че всички наши превозни средства са преминали стриктни проверки за безопасност, и са готови за шофиране, когато имате най-голяма нужда от тях.