За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547 bestdealsrentacar@gmail.com
bestdealsrentacar@gmail.com
Вижте Цени и Автомобили ТУК

КАЛОФЕР

калофер преглеждания

Какво да видите ако пътувате по Подбалканския път 

/ Републикански път I-6 /

 Сопот – Карлово – Калофер – Павел Баня – Казанлък ЧАСТ 2

К А Л О Ф Е Р

Калофер е град в Южна България. Намира се в община Карлово, област Пловдив. Калофер е разположен в подножието на южните склонове на Стара планина. Намира се на 17 км от Карлово, надморска височина от 603 м, на 22 км от Сопот, на 66 км от Пловдив, на 228 км от Бургас, на 334 км от Варна и на 159 км от столицата София.

ИСТОРИЯ

Калофер е родният град на Христо Ботев- борец за свобода и независимост, поет, публицист, мислител и национален герой от най-голяма величина. Тук може да видите Даскал Ботевото Училище и къщата- музей на Ботев.

  • Даскал Ботевото Училище
Даскал Ботевото Училище

Мъжкото класно училище е открито през 1848г. Изградено е изцяло с дарения и доброволната помощ на калоферци. В училището учат или учителстват видните български възрожденци: Ботьо Петков, главен учител до 1869 г., Димитър Фингов, Иван Чунчев, Спас Съйков, Никола Касапски, Иван Вазов, Христо Ботев, акад. Никола Начов и много други.

  • Къща и музей на Ботев
Къща и музей на Ботев

От 1858 г. Ботевото семейство живее в наследствена къща на майката. При опожаряването на Калофер през 1877 г. къщата изгаря до основи. Възстановена е в периода 1942-44 г. по спомени на Ботевия брат о.з. ген. Кирил Ботев и стари калоферци. На 2 юни 1944 г. къщата е официално открита за посетители и превърната в музей.

ПРИРОДА

  • Екопътека “Бяла Река”
Екопътека Бяла Река

Екопътеката „Бяла река“ е една от най-дългите екопътеки у нас – почти 2 км. Тя е изградена в ждрелото на едноименната река в калоферския участък на Национален парк „Централен Балкан“. Екопътеката се намира на 570 м надморска височина, а най-високата ѝ точка е на 630 м.

По данни на екосдружението в Калофер всяка година по пътеката минават над 10 000 души. Пътеката е подходяща за начинаещи, има табели навсякъде, много трудно бихте се объркали. Тук има места за пикник, полянки и пейки за почиване. В края се разкрива гледка към Водопад “Райското Пръскало” и връх Ботев.

  • Връх Ботев

Връх Ботев е най-високият връх в Стара планина и вторият по височина в България. Ветровете на върха са най-силните в цялата страна, имайте го предвид ако сте решили да се изкачвате. Връх Ботев е част от прехода Ком – Емине, който представлява финалът на международния туристически маршрут Е3. Тук има метеорологична станция и радиорелейна и телевизионна станция (отворена на 10 юли 1966 г.), която покрива с телевизионен и радио сигнал над 65% от територията на България.

Връх Ботев

Райското пръскало е най-високият постоянен водопад в България и на Балканския полуостров – 124,5 m. Намира се в Стара планина, на южния склон под най-високия старопланински връх – Ботев. Райското пръскало е много известна природна забележителност, която удивява със своята красота. Подходяща дестинация за скално катерене и парапланеризъм.

Водопад Райското пръскало
  • Река Тунджа
Река Тунджа

Река Тунджа е една най-големите реки в България. За рибарите тя е интересно място пълно с изненади. В Калофер реката завива на изток и при гара Калофер навлиза от запад в Казанлъшкото поле, като долината ѝ се разширява и при село Александрово достига до 3 – 4 km, след което се стеснява до 1 km.

ИНТЕРЕСНО

  •  Богоявление в Калофер (Мъжко хоро)
Богоявление в Калофер

Според българската етнография на  6-ти Януари, Йордановден  или Богоявление православният кръст се хвърля в ледената вода на р.Тунджа и бива изваден от някой смелчага. Смята се, че извадилият кръста ще бъде с крепко здраве през цялата година. От по-нови времена тази традиция е допълнена с  мъжко хоро, изпълнявано в студените води на реката. Участниците в  хорото са на различна възраст, като най-младият участник за 2023г е само на 11 месеца.

  • Калоферска дантела

В Калофер е съхранено едно от най-фините женски ръкоделия – плетенето на Калоферската дантела. По подобие на Брюкселската дантела, Калоферската също се плете със совалки върху цилиндър; като различното при изработването на нашата дантела е включването на елементи от природата ни – рози, лалета, слънчогледи, еделвайси, житни класове и животни греят върху нея, което я прави така различна и ѝ придава типично български облик. Празникът на Калоферската дантела се чества на 15 август.

Калоферска дантела

Ако се нуждаете от автомобил, за да осъществите своето пътуване, вижте тук нашите предложения