За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547 bestdealsrentacar@gmail.com
bestdealsrentacar@gmail.com
Вижте Цени и Автомобили ТУК

ПАВЕЛ БАНЯ

разходка с автомобил под наем преглеждания

Какво да видите ако пътувате по Подбалканския път 

/ Републикански път I-6 /

 Сопот – Карлово – Калофер – Павел Баня – Казанлък ЧАСТ 2

П А В Е Л   Б А Н Я

След Калофер, движейки се по Подбалканския път, непременно се отбийте в гр. Павел баня. Градчето е близко до Казанлък (около 20 – 25 km), в съседство с язовир Копринка.

Павел баня е сравнително ново селище. Покрай националното богатство – минералната вода, селцето се развива, появяват се някои почивни бази. От 10 ноември 1978 г. Павел баня е със статут на град.

Селището е кръстено на Свети апостол Павел и на най-малкия син на император Александър ІІ – великия княз Павел Александрович.

ПРИРОДА

  • Минерална Вода и красива природа затворена между Стара планина и Средна гора
курорт Павел баня

Павел баня е курорт, профилиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, болести на периферната нервна системa, гинекологични заболявания и др. Тук има седем балнеокомплекса с минерална вода. Внимавайте обаче, водата тук не е подходяща за спа процедури.

  • Язовир Копринка
Язовир Копринка

Река Тунджа влива част от водите си в прекрасния язовир “Копринка”. Бреговете са прекрасни места за отмора, пикник и разходка сред природата, риболов, водни спортове. Кристално чистите води са богати на риба, а в тучните ливади и горички около язовира често прелитат фазани и яребици.

ИСТОРИЯ

  • Църквата “Рождество Богородично”

Църквата “Рождество Богородично” е едно от местата в Павел баня, което заслужава внимание. Тази красива сграда с прекрасна архитектура, в близост до центъра на курорта привлича погледите на туристите. Построена е през 1920-1921 г., изографисана от майстори от Тревненската школа.

Църква Рождество Богородично
  • Чешмата с Паметника Майка и Паметника на загиналите финландски войни в борбата за Национално освобождение

Чешмата с Паметника Майка и Паметника на загиналите финландски войни в борбата за Национално освобождение са сред забележителностите в Павел Баня с културно – историческо значение.

Чешмата с Паметника Майка
  • Двата Бряста

Интерес представляват и последните останали два бряста в Павел баня, овековечили историята на града. Сега са произведение на изкуството, след резбоването им от известния павелбански резбар Иван Бубев, по случай 125 годишнината от основаването на Павел баня.

В миналото двата бряста били рекламното лого на Павел баня и лекувитите минерални води; оздравелите посетители окачвали тук своите бастуни и патерици след като били изцелени от лекувитата минерална вода.

Двата Бряста

В близост до Павел баня има няколко туристически обекта, които заслужават Вашето внимание:

  • Културен комплекс „с. Турия – село музей” / на 4 км югозападно от Павел баня/

Село Турия е известно с своите кукерски обичай и празници. То е родното място на известният български писател-хуморист Чудомир.

Културен комплекс с. Турия село музей
  • Къща-музей на Чудомир

Родното село на патриарха на българския хумор – Димитър Христов Чорбаджийски, по-известен като Чудомир, представлява изключителен интерес за гостите на Павел баня.

В Зала „Нашенци” при Читалище „Чудомир” има постоянна експозиция.

Къща-музей на Чудомир
  • Кичест габър

Край с.Турия се намира едно от 18тте вековни дървета в България – Кичестия Габър. Това е едно истинско природно богатсво. Дървото е рядко срещано и е на около 700 години.

Кичест габър
  • Село Скобелево/11 км северно от Павел баня/

Етнографски Комплекс „Дамасцена

ЕК ДАМАСЦЕНА” е първата частна дестилерия в България, създадена през 1991 г. Тук всеки посетител може да наблюдава производството на етерични масла, както по съвременни технологии, така и по начина на производство от преди 300 години. Можете да разгледате музейната експозиция от производство и съхранение на розово масло, както и етнографската експозиция от традиционни старинни занаяти, характерни за този край.

Етнографски Комплекс „Дамасцена”ЕК

ИНТЕРЕСНО

В Павел Баня и региона се провеждат традиционно кукерски шествия, празник на розата и минералната вода, празник на града, избор на царица “Роза” и крал “Минерална вода”.