За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547 bestdealsrentacar@gmail.com
bestdealsrentacar@gmail.com
Вижте Цени и Автомобили ТУК

КАЗАНЛЪК 

Подбалканския път преглеждания

Какво да видите ако пътувате по Подбалканския път 

/ Републикански път I-6 /

К А З А Н Л Ъ К

ЧАСТ 4

Казанлък е град с древна история и население ок. 50 хил. души. Намира се в област Стара загора. Той е център и столица на Розовата долина. Тук се добиват световно известното розово масло и други етерични масла, което е повод за гордост на всички българи. В града се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО и Музеят на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе.

ПРИРОДА

Казанлък се намира в централна България, разположен в Казанлъшката долина. На запад от града започва Национален парк “Централен Балкан” и най-големият биосферен резерват в Стара планина – “ Джендема”. На негова територия се пази уникална флора и фауна и други природни ценности с голямо значение.

  • Казанлъшката розова долина
Казанлъшка розова долина

Града е разположен в Казанлъшката долина. Благоприятните климатични условия в котловината предразполагат към отглеждане на маслодайна роза. Казанлъшката роза е известна като “червена маслодайна роза” или Rosa damascena, но тук се отглеждат и различни хибридни видове.

Този вид роза е привнесена на Балканският полуостров още през 12в от Дамаск, Сирия. Тя е една от най-висококачествените маслодайни рози в света. Розовото масло се използва в парфюмерията, козметиката и фармацевтиката като незаменима съставка на продуктите. Произвежданото у нас розово масло е с ненадминати качества в целият свят.

Роза Дамасцена

В историко-етнографски комплекс “ Кулата”  / ул. Никола Петков 18 / може да се види примитивно розоварене и да се опитат продукти с маслодайна роза. Комплекса е част от Исторически музей “Искра”.

продукти с маслодайна роза

Изберете своя автомобил от тук: https://bestdealsrentacar.com/

  • Музей на Розата
Музей на Розата

Единственият музей на Розата в света се намира в гр. Казанлък. Той е отворен през 2016г. и е разположен в модерна сграда в парк Розариум. Експозицията включва документи и артикули, свързани с над 300-годишната история на розопроизводството в България.

В нея има партерен кръг с 24 вида рози, специално помещение за демонстрация на розоварене във вътрешния двор, както и зала за дегустация на аромати. В сградата на музея са изградени конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, експозиционна част, детски кът и панорамно кафене.

парк Розариум

ИСТОРИЯ

Първото селище на територията на днешния град Казанлък възниква през Неолита. За да можете да си представите по-добре, Неолита е периода между 8 000 и 5 000г пр.н.е. Това е последният период на каменната епоха.

  • Исторически музей “Искра”
Исторически музей Искра

Задължително посетете Историческият музей в Казанлък, който е един от най-старите, най-богатите и най-известните музей в България. Той съхранява над 50 000 оригинални експоната.

В трезорната зала са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска амуниция, а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

тракийска гробница златна маска

Музеят опазва, изследва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, в това число и всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели.

тракийско злато

Интерес за туристите представляват колекциите от костени сърпове (най-голямата в югоизточна Европа), средновековна керамика, хладно и огнестрелно оръжие, накити и носии от бита на казанлъчани в миналото.

Посетете Казанлък с наш автомобил от тук: https://bestdealsrentacar.com/

  • Надгробни могили в долината на тракийските царе

В Казанлъшката котловина тракийските надгробни могили са честа гледка. Предполага се че съществуват над 1500 надгробни могили, от  които са проучени около 300. Една малка част са отворени за посетители. В една от тях – Голямата Косматка е открит златният венец на тракийският владетел Севт III. Уникалната му златна изработка го отвежда чак до Лувъра. Намерени са и други предмети, които нямат аналози. Това са съдове за хранене и бронзовата глава на Севт III.

Надгробни могили в долината на тракийските царе

Други известни могили, които си заслужава да посетите са Шушманец, Хелвеция и Грифон.

  • Статуята на тракийката
Статуята на тракийката

Статуята на Тракийката се намира на площад Севтополис в град Казанлък. Това е един от символите на града. Протегнатата лява ръка на женската фигура държи разцъфнала роза.

  • Казанлъшка тракийска гробница

Казанлъшката тракийска гробница е шедьовър на античната архитектурата с уникални стенописи от IV-IIIв пр. Хр. Намира се на хълма Тюлбето, на 5км от Казанлък.

Казанлъшка тракийска гробница

Гробницата е открита случайно през 1944.г от войници, които докато копаели окоп, попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, водещ към кръгло засводено помещение. Така те открили гробницата на тракийския владетел Ройгос, обявена по-късно от ЮНЕСКО за световно историческо и културно наследство.

гробницата на тракийския владетел Ройгос
  • Казанлъшки Девически Манастир “Въведение Богородично”

Според преданията началото на Казанлъшкия манастир е поставено през 1828г. По време на Руско-турската война (1877–1878) Казанлъшкият манастир споделя злощастната съдба на многото поругани български обители. На 27 декември 1877г руските войски освобождават Казанлък, като с това е сложен край на оскверняването на манастирските светини.

Казанлъшки Девически Манастир Въведение Богородично
  • Църквата “Пророк Илия”

Храмът „Свети Пророк Илия“, построен около 1812г, бил първиятправославен храм в Казанлък. За да не дразни османлийте, над земята бил само покривът му, а във вътрешносттаму се слизало по 12 стъпала. Когато броят на българите в най-старата казанлъшка махала – Куленската – се увеличил значително и малката църквичка, която била построена там станала тясна, било решено на нейно място да бъде построена нова църква. Православна църква „Свети Пророк Илия“.

Православна църква Свети Пророк Илия
  • Литературно-художествен Музей “Чудомир”

Литературно-художественият музей „Чудомир“ е домът на патриарха на българския хумор. Писателят и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир е прочут зад границите на България със своите хумористични разкази, в които осмива човешките слабости и политическите недъзи. Музеят се намира в Казанлък, само на 15 минути пеш от центъра на града.

Родната къща на твореца е домакин на престижните „Чудомирови празници“, които започват на 25 март (рождената му дата) и продължават цяла седмица. Това е едно от най-големите културни събития в страната ни, което е съпроводено с концерти, театрални фестивали, организиране на конкурси и връчване на награди.

Литературно-художествен Музей Чудомир

ИНТЕРЕСНО

Всяка година в Казанлък честват Празник на Розата, това се случва на 2-ри юни, когато е и празника на града.Изпълняват се традиционни ритуали по розобер, розоварене и коронясване на Царица Роза.

Насладете се на приятната атмосфера на Подбалканския път в гр.Казанлък, изберете автомобил от тук: https://bestdealsrentacar.com/