За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547

СОПОТ и КАРЛОВО

автомобил под наем преглеждания

Какво да видите ако пътувате по Подбалканския път 

/ Републикански път I-6 /

 Сопот – Карлово – Калофер – Павел Баня – Казанлък ЧАСТ 1

Ако се нуждаете от автомобил под наем, за да осъществите своето пътуване,

вижте тук нашите предложения

Сопот

Сопот се намира на 136 км от гр. София. Като населено място историята му започва преди около 3 000 години. Под самия център на града лежат масивни римски руини.

Цялото предложено пътуване може да осъществите по Републикански път I-6 или т.нар. Подбалкански път. Сопот е разположена в плодородната Стремска долина, в полите на Стара планина, в близост до града започва началната станция на лифт Сопот, с който може да се изкачите до хижа Незабравка.

Преди Освобождението Сопот е бил важно средище за дейността на Васил Левски, който именно там в Сопотския манастир е покръстен като игумен Игнатии. Тук Дякона създава и първият монашески революционен комитет.

В Сопот задължително вижте:

Там – наший дом благословени,

Там кътът роден, кътът мил,

Магнит за спомени свещени,

където аз съм се родил…

Ив.Вазов

През 1850 г. в гр. Сопот с ражда Патриархът на българската литература – Иван Вазов – български поет, писател и драматург. Родната къща на поета е унищожена и опожарена по време на Руско – Турската Освободителна война, но по-късно през 1935г  вече възстановена е официално открита като музей.

Част от Националния литературен музей, музеят на Иван Вазов е запазил внушителна колекция от ръкописи, снимки, документи, лични вещи и ценни материали, които свидетелстват за живота и дейността на великият писател. Вазов създава изключително много произведения – поеми, стихове, разкази, повести, драми, комедии, романи, пътеписи.

Голяма част от произведенията му имат за цел да увековечат, припомнят, събудят усещането за принадлежност към родината, към народа и неговата кауза, към историята на героичното ни минало тези които всички знаем и остават завинаги в съзнанието ни като българи.

Проверете за наличен автомобил под наем от тук

Сред тях са романът “Под игото”, “Немили-Недраги”, “Една българка”, “Опълченците на Шипка”, “Аз съм Българче”,”Епопея на забравените” и др.

Иван Вазов

Ежегодно на рожденият ден на автора- 9 юли се провеждат Вазовите тържества, а на всеки пет години се дава и Вазовата награда за литературно творчество.

Проверете за наличен автомобил под наем от тук

…Аз виждам и школото мило,

белнало се на оня рът,

душа ми детска закърмило

с любов към бога и светът…

Ив.Вазов

Девическо (Радино) училище е построено през 1851 година. То е едно от първите девически училища в България. Едно от помещенията пресъздава класна стая от времето на Възраждането. В друга стая е поместена постоянна изложба от графики на Бинка Вазова – племенница на народния поет, с изгледи от стария Сопот. Опожарено през Руско-Турската война и по-късно възстановено. Девическото училище, както и други места в Сопот са описани от Вазов в романа “Под Игото”.

интериор на класната стая на Рада Госпожина
Възрожденска църква „Св. Св. Апостоли Петър и Павел

Възрожденската църква „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, която е енорийски храм, се намира в централната част на град Сопот. Разположена е в южното подножие на историческия хълм „Трапето“ и в непосредствена близост до Сопотския девически манастир (метоха). Със своя внушителен външен вид, тя е една от най-представителните сгради на църковното строителство по българските земи.

 • Параклис Покров Богородичен
Параклис Покров Богородичен

Днешният параклис „Покров Богородичен“ е построен през 1943г, но самото място, върху което е изграден има многовековна и богата история, с голяма тежест в миналото на града. Според местно предание именно този християнски храм е дал турското име на града –„Акче Клисе“ (Бяла черква), с което селището е записвано в османските документи през целия период на робството, до Освобождението – 1878г.

 • Воденицата на дядо Стоян

Дядо Стояновата воденица се намира в северозападния край на града. Историческата воденица от Вазовия роман „Под игото“ e действаща и показва интериор от типичната воденица караджейка. В нея е стаята на дядо Стоян със съхранения си интериор, както и работното помещение. В близост до Воденицата е и маркираният любим камък, на който е присядал народният поет Иван Вазов.

Воденицата на дядо Стоян

К а р л о в о

Градът на Апостола

Карлово градът на Васил Левски

На 5 км от гр. Сопот се намира гр. Карлово. През XVв. с.Сушица (днешно Карлово) е дадено за владение на Карлъзаде Али бей, като за век селото прераства постепенно в град и започва да се нарича Карлова. Именно Карлъзаде Али бей издига най-старата запазена сега постройка в Карлово – Куршум Джамия (1485), наречена така („Оловна джамия“) заради оловния ѝ покрив. Нейната сграда е обявена за паметник на културата. Смята се, че тя лежи върху древно тракийски останки.

Изберете своя автомобил под наем от тук!

Оловна джамия

От Карлово са родом много видни революционери, книжовници, учители и  борци за свобода и независимост.

В Карлово задължително вижте:

В архитектурния резерват ще се насладите на невероятната възрожденска архитектура увековечена и запазена в 115 къщи- покрити с дърворезба тавани, фреските по стените, украсените порти. Макар и рядко, но през този период се слага край на анонимността и тук майсторите започват да подписват своите произведения – Хаджидимитровата къща в Карлово – майсторите Спас, Иван и Нон, на Джамбазовата къща в Карлово – Майстор Патьо.

 • Общински исторически музей “Карлово” и църквата “Св. Николай”
Общински исторически музей Карлово и църквата Св. Николай

Историческият музей в Карлово се помещава в сградата на бившето мъжко училище. През своето стогодишно съществуване музеят е съхранил във фондовете си стотици паметници на културата от древността до наши дни и дава на посетителите възможност да проследят историята на карловския регион.

 • Етнографска експозиция “Мазаковата къща”

Мазаковата къща е построена през 1840 г. от Христо Поп василев, учител и свещеник в Карлово, сподвижник на Левски. В дома си той прави първото девическо училище. Заради просветителската и революционната си дейност заплаща с живота си през.

В женската стая на първия етаж е изложена експозиция на едно традиционно занимание за карловските жени – плетенето на Калоферска дантела.

Етнографска експозиция Мазаковата къща
 • Зоевата къща

В прекрасната Зоевата къща може да си наемете стая от тук

Зоевата къща

Вижте също Чардаклиевата къща, Онбашиевата къща, Патевата къща, къщата “Белият двор”, къщата на Райно Попович и др.

 • Даскал Ботевата къща

В нея има уредена документална експозиция за бащата на поета-революционер Христо Ботев Ботьо Петков. Фотодокументална изложба представя живота и делото на видния възрожденски просветител.

Даскал Ботевата къща
 • Църквата “Св.Николай”
Църквата Св.Николай

В Църквата “Св.Николай” може да се види почерка на известните иконописци Никола Доспевски и Иван Зографски. През 1877г. тук намират смъртта си много карловци, укриващи се от турците в разгара на Руско-Турската освободителна война. Събитията са известни като “Страшното”.  В двора се намира и гроба на майката на Апостола – Гуна Кунчева.

 • Паметника на Васил Левски

Величествения паметник е изграден в първите години на Следосвобожденска България, изобразява Дякона с пистолет и ревящ лъв зад него. Може да го видите на площад “Васил Левски”.

Паметника на Васил Левски

Бухаловият хан е една от емблематичните възрожденски къщи в красивия комплекс “Старинно Карлово”, който съвсем наскоро е реставриран и отворил врати под името “Център за занаяти и културни традиции”. Тук е заседавал карловския революционен комитет.

Бухаловият хан

Националният музей “Васил Левски” се състои от възстановената родна къща на Васил Левски, новоизграден параклис и експозиционна зала.

На 18 юли 1837г тук се ражда Васил Иванов Кунчев – Левски, идеолог и организатор на българското революционно движение. Един от най-големите български национални герой, борец за свобода и независимост на България.

В параклиса се пазят неговите коси, които той отрязва на връх Великден през 1864г. и дава на майка си за съхранение.

Национален музей Васил Левски
 • Карловското кале

Крепостта е малка по размери и се причислява към т. нар. кастели. Заема площ около 500 m². Планировката на крепостта, разположението, техниката на градеж и откритите находки, датират крепостното съоръжение от периода на късната античност ІV-VІ в. То е служило за охрана и наблюдение на пътищата пресичащи планината и на подбалканския римски път в полите ѝ. Карловското кале се намира на 15 минути северно от местността Беш Бунар.

 • Карловски водопад

Може да се разходите и направите красиви снимки при водопада “Сучурум” – най-известната природна забележителност в Карлово. Намира се в северната част на града след ВЕЦ “Васил Левски”.

Карловски водопад
 • Фабриката и паметника на Евлоги и Христо Георгиеви

Вълнено-текстилна фабрика на Евлоги и Христо Георгиеви е обявена за паметник на културата и архитектурното строителство. Намира се на улица „Тодор Каблешков“ 70. Построена със средства на Евлоги Георгиев през 1891 г. Дарена е на карловската Градска община за издръжка на местните училища.

Вълнено-текстилна фабрика на Евлоги и Христо Георгиеви

Кога да посетите Карлово?

19 февруари е денят за преклонение пред подвига и саможертвата на Васил Левски, а на 18 юли се чества Народен събор, посветен на неговото раждане.

Проверете за наличен автомобил под наем от тук

Приятно пътешестване от екипа на BestDeals Rent-a-car!