За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547 bestdealsrentacar@gmail.com
bestdealsrentacar@gmail.com
Вижте Цени и Автомобили ТУК

Р И Л С К И  М А Н А С Т И Р

Рилския манастир предложение за разходка с автомобил под наем преглеждания

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РАЗХОДКА С АВТОМОБИЛ 

Какво да видите ако пътувате по Е79 

/ София – Кулата /

Отправяме ви предложение за приятна еднодневна разходка с автомобил до Рилския манастир.

Рилският манастир е един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Това е най-големият и известен манастир в страната. Той е изключителна духовна обител, най-обичан и тачен от българският народ, както обичан и почитан е Св. Иван Рилски неговия основател.

Рилският манастир е част от световното културно и природно наследство включен е в списъка на Юнеско като носител на  живи традиции, идеи и вярвания с изключително универсално значение.

Изберете своя автомобил от тук: https://bestdealsrentacar.com/

КЪДЕ СЕ НАМИРА

местоположение на Рилския манастир

Манастирът е разположен в гъстите и непроходими в миналото гори на Рила планина. Това е най-високата планина на Балканският полуостров, на около 1140 м надморска височина, в непосредствена близост до река Рилска. Не случайно Св. Иван Рилски избира това място – по близо до боговете и по-далеч от неблагодарните хора. Тук той прекарва дните си благочестиво, в молитва и пост, върши чудеса и намира цяр за болните. 

Рилския манастир със своята уникална архитектура ще ви посрещне отвън внушителен като средновековна крепост. 

Неповторимият архитектурен облик се допълва от уникалните стенописи на българските зографи, които намират своята кулминация в изкуството на Захари Зограф. Той изрисува стенописите на Главната църква. С изкусната си изработка блести и създадения от Самоковската резбарска школа иконостас.

Рилския манастир в планина Рила

През тежкокованите манастирски порти и по каменния калдъръм са минали са стотици хиляди поклонници, хора със смирена вяра в чудесата на Св. Иван Рилски, за да се поклонят пред неговите мощи и неговата света обител. Покровител и духовен учител на българския народ на границата на първото и второто хилядолетие.

Светостта и величието на планината, нейните респектиращи контури и въздействието на сетивата и чувствата, които поражда това завладяващо състояние остава за дълго у всички поклонници. 

Маршрута от София е приблизително 120км в едната посока, движейки се по път международен път Е79 / София – Кулата /. За почивка или тоалетна може да се отбиете във всяка бензиностанция по пътя. Пътят до манастира е асфалтов и на разположение има паркинг.

Изберете своя автомобил от тук: https://bestdealsrentacar.com/

ИСТОРИЯ

история на Рилския манастир

Първоначалното място на манастира било в близост до пещерата, която светецът избрал за своя обител и имал съвсем скоромен вид. По време на Второто българско царство 13-14в. манастирът бил даряван щедро от българските владетели и се разраства.  През 15в  е опожарен от османците. Българското Възраждане 18-19в му донася нов живот и светата обител се превръща в книжовно и просветно средище.

След смъртта му през 946г., Св. Йоан Рилски бил погребан до пещерата, в която е намирал усамотение.  

Манстирът играе важна роля в духовния и обществен живот на средновековна България. Характерен пример за българското Възраждане (18-19 век), паметникът символизира осъзнаването на българска културна идентичност след 5 века под османско владичество.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВИЖТЕ:

  • Хрельовата кула
  • Църковно-исторически музей
  • Магерницата
  • Възстановка на монашеската стая
  • Чудодейната икона на Св. Богородица Осеновица от XIIв
  • Чудотворната икона на Св. Иван Рилски от XVIIIв
  • Мощите на Св. Йоан Рилски

Мощите на светеца се пазят в Църквата. Приятна, но стръмна пътечка ви отвежда до гроба и тук има цепнатина в скалата, през която могат да минат само безгрешните;

 Посетете Рилският манастир с наш автомобил от тук: https://bestdealsrentacar.com/

ИНТЕРЕСНО

За обиколката на манастира си отделете поне 1 час. Препоръчваме да опитате от мекиците, които продават в близост до манастира, продължават да са хит.