За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547

ТОП дестинации в град Пловдив, които Ви препоръчваме

дестинации в Пловдив преглеждания

ТОП ДЕСТИНАЦИИ В ГРАД ПЛОВДИВ

Град Пловдив е вторият по големина град в България.

Смята се за едни от най-старите градове в Европа. Възникнал през Неолита, през IV в.пр.н.е. е завладян от Филип II Македонски, тогава носи името Филипополис, а през римско време Тримонциум, което означава Трихълмие. През 815 г е включен в българската държава от хан Крум. След Освобождението е столица на Източна Румелия.

Голям административен, икономически и културен център. През 2019 г е обявен за Европейска столица на културата.

Забележителности

ТОП ДЕСТИНАЦИИ В ГРАД ПЛОВДИВ СЕ НАМИРАТ В СТАРИЯ ГРАД

Разположен на трите хълма – Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим Тепе, Старият град е основна забележителност на град Пловдив.

Старият град омагьосва със своите калдъръмени улички и възрожденски къщи.

Непременно вижте църквата “Св. св. Константин и Елена”, Етнографския музей, археологическите разкопки на върха на Небет тепе, Античният театър, Хиндлияновата къща, Балабановата къща, Улицата на Занаятите, постоянната експозиция на великия Златю Бояджиев и много други;

Античният римски стадион – разположен на Главната улица, която сама по себе си е паметник на архитектурата от началото на 20в.

Джумая джамия – разположена в центъра  на града, датираща от   Средновековието, Джумая джамия е все още действаща джамия.

Арт квартал Капана – множество кафенета и ресторанти, работилници и магазинчета, шарено и весело място, наподобяващо плетеница от улички, в които спокойно може да се изгубите, център на арт индустриите.

Цар Симеоновата градина се намира в центъра на Пловдив, приятна за разходки със своята прохлада и забавления. Тук може да се  насладите на пеещи фонтани и прекрасно езеро;

Хълм Бунарджика –  наричан е  Хълмът на Освободителите. Прекрасно място за разходка и за отдаване на почит: към  Дякона – Васил Левски с дълбок поклон; към Император Александър II и руския народ; към подвига на славната Съветска армия; към съветските космонавти, които първи проправиха път към Космоса и към родните космонавти, прославили БЪЛГАРИЯ.

Регионалните природо-научен, исторически, археологически и музей на авиацията;

Чифте хамам – османска баня превърната в център на съвременното изкуство;

Данов хълм или Сахат тепе – най-малко посещаваното тепе, има удобни пътеки, които откриват хубава гледка към града и другите тепета;

Синагогата Цион – един от древните културни паметници в града. Разположена в центъра на Пловдив, датира от III- IV в пр.н.е. Една от двете действащи синагоги в България, в която може да видите прекрасни стенописи.

Около Пловдив

Белащински манастир – е действащ девически манастир основан през 1060г, намиращ се на 10 км от град Пловдив; пред манастира има  паркинг с възможност за пикник и разходки. В двора има голяма каменна чешма, от която можете да си налеете лековита вода; Уникално място, където човек може да се зареди с енергия!

Винарско имение Драгомир – модерна и красива изба, с невероятни вина, позволява посещения на групи и дегустация;намира се в пловдивското село Брестник.

Кога да посетите Пловдив

На 6 септември е официален празник на град Пловдив.