За резервация и запитвания: +359 892 476 929 +359 892 476 547 bestdealsrentacar@gmail.com
bestdealsrentacar@gmail.com
Вижте Цени и Автомобили ТУК

Цените на колите втора употреба ще продължат да се повишават

коли втора употреба преглеждания

„Не виждам светлина в тунела в следващата година или дори две. Цените на коли втора употреба най-вероятно ще продължат да се повишават на фона на продължаващите сътресения с доставките на нови коли, породени от кризата с метали, чипове и прочее.“

Това коментира за БТА Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА). По думите му, огромно търсене на вторичния пазар на автомобили се наблюдава не само у нас, но и в страните от Западна Европа.

„Това беше табу за западняците – там всеки купуваше нова кола на всеки две, три години. В момента и там са в криза, както и ние. Липсата на нови автомобили подклажда търсенето на употребявани коли. Затова са и толкова скъпи. Мнението ми е, че скоро няма да видим различна ситуация. Цените могат да тръгнат надолу, ако спре търсенето в някаква степен и предлагането на пазара е много високо, но към този момент няма условия за това. В момента в чужбина въпросът стои така – за един автомобил втора употреба са се наредили по 7 – 8 търговци. Ние едва ли не играем на търг и повишаваме сами цената на автомобила, който искаме да купим, което е много нелепо“, обясни Доросиев

Големите фирми предпочитат търговете

„Големи фирми, занимаващи се с продажба на коли втора употреба и разполагащи с представителства в различни градове, все по-често избират да продават стоката си чрез търгове. Това, коментира Доросиев, им гарантира по-добра печалба. Така, ако един автомобил се предлага на цена от 5 000 евро, при наддаването тя може да се повиши до 6 000 и дори 7 000 евро. Все повече български търговци участват в такива търгове. И в някои случаи успяват да закупят стока на добра цена“, отчете Доросиев.

90 на сто от автомобилите в най-големите тържища в Перник, София, Дупница и Пловдив са внесени от Италия, коментира той.

„В момента в Италия пазарът е много голям. Но наблюдаваме едно възобновяване на пазари като Германия, а и Швейцария. Тъй като швейцарският франк беше доста нисък, а в момента е доста висок. Прави впечатление, че все повече автомобили се внасят и от Франция, което досега беше табу. В Англия има огромен пазар, но там воланът знаете е десен, а такива автомобили почти не се търсят у нас“, каза Доросиев.

Източник: Pariteni